Nieuws

16-30 of 144 blog posts

Sorteer op: sort-descending
R.T.R.+ in de praktijk: de behandeling van een extractieholte

R.T.R.+ in de praktijk: de behandeling van een extractieholte

calendar 13/10/2023

Bij de tandartspraktijk van Pierre Koumi en zijn collega’s in Brussel ligt de focus van de expertise op parodontologie en implantologie. Vandaar een ideale omgeving om te vragen naar de bevindingen met de innovatieve formule RTR+, het synthetisch botsubstituut op basis van ß-Tricalciumfosfaat (ß-TCP) en Hydroxyapatiet (HA). We vroegen Pierre Koumi ook naar zijn uitdagingen op het gebied van tandheelkunde en het belang van een educatieve benadering richting de patiënt.

Het belang om een tandheelkundig membraan te gebruiken voor botregeneratie

Het belang om een tandheelkundig membraan te gebruiken voor botregeneratie

calendar 24/09/2023

Van tandheelkundige membranen is bekend dat ze de prognose verbeteren bij procedures voor parodontale weefselregeneratie en botaugmentatie.[1] Het gebruik ervan bij botregeneratie is echter verrassend laag: ze worden gebruikt bij slechts 25-30% van de bottransplantatieprocedures die vandaag de dag worden uitgevoerd. Hier pleiten we voor het gebruik van een tandheelkundig membraan bij uw bottransplantatieprocedures.

Traumatisch tandletsel: waarom de 5e meest voorkomende verwonding onopgemerkt blijft

Traumatisch tandletsel: waarom de 5e meest voorkomende verwonding onopgemerkt blijft

calendar 19/05/2023

Traumatisch tandletsel komt zeer vaak voor, maar het wordt gek genoeg vaak over het hoofd gezien. Omdat de prognose sterk afhankelijk is van snelle actie, nauwkeurige diagnose en deskundige behandeling, is het essentieel dat tandartsen over de expertise en strategieën beschikken om tandheelkundige trauma's te behandelen. Dit is wat u moet weten om de uitdaging aan te gaan en uw patiënten met tandheelkundig trauma goed te kunnen behandelen.

Special Patient Series: Behandeling bij kinderen

Special Patient Series: Behandeling bij kinderen

calendar 15/05/2023

Uitstekende mondgezondheid begint in de kinderjaren. Pediatrische patiënten zijn echter een bijzonder uitdagende groep voor tandartsen. Dit artikel vat de voornaamste behoeften op het vlak van mondgezondheid bij pediatrische patiënten samen, bespreekt succesvolle aanpakken en biedt op feiten gebaseerde strategieën om de meestvoorkomende uitdagingen aan te gaan. 

De uitdagingen van hypomineralisatie van molaren en snijtanden
Wortelkanaalobturatie: Geen stress meer! Er is een optimale oplossing

Wortelkanaalobturatie: Geen stress meer! Er is een optimale oplossing

calendar 08/05/2023

Endo-procedures kunnen erg stressvol zijn voor alle tandartsen, ongeacht hun expertiseniveau. Vooral tijdens de obturatieprocedure van het wortelkanaal kunnen veel moeilijkheden opduiken. We vroegen endodontisten om hun ervaringen met RCT met ons te delen en zich daarbij vooral te richten op de obturatieprocedure. Wat zijn de belangrijkste uitdagingen en hoe kunnen tandartsen deze overwinnen voor een gemakkelijkere, stressvrije wortelkanaalobturatie? 

Biodentine™ voor herstel van diepe cariës: niet alleen voor blootliggende pulpa

Biodentine™ voor herstel van diepe cariës: niet alleen voor blootliggende pulpa

calendar 05/05/2023

Cariës is de meest voorkomende niet-besmettelijke aandoening ter wereld. 560 miljoen kinderen hebben cariës in het melkgebit en bij 2,3 miljard mensen wereldwijd is het volwassen gebit getroffen.1 In de dagelijkse beroepspraktijk van de tandarts heeft een derde van de patiënten diepe cariës, dat wil zeggen 'cariës die het binnenste vierde deel van de dentine raakt, maar met een zone van harde of stevige dentine tussen de cariës en de pulpa die radiografisch detecteerbaar is wanneer die zich op een interproximaal of occlusaal oppervlak bevindt.”2,3,4

Tandverlies bij patiënten voorkomen: waarom is het zo belangrijk?
Case studies collection - nummer 23°

Case studies collection - nummer 23°

calendar 23/03/2023

Septodont creëerde in 2012 de "Septodont Case Studies Collection" - een reeks aan casussen - om hun ervaringen en de voordelen van het gebruik van Septodont’s innovaties in de dagelijkse praktijk met u te delen. In de afgelopen jaren hebben auteurs uit meer dan 15 landen bijgedragen aan het succes van ons vakblad dat nu over heel de wereld wordt verspreid.

Omgaan met verwachtingen van patiënten: het belang van het risico te zien

Omgaan met verwachtingen van patiënten: het belang van het risico te zien

calendar 14/01/2023

De kans dat patiënten van wie de verwachtingen niet ingelost worden, je praktijk ontevreden zullen verlaten en dat vervolgens tegen man en alleman zeggen is groot. Je ziet ze dan ofwel niet meer terug of erger nog: ze kloppen keer op keer opnieuw aan op zoek naar het onbereikbare. En in de ergste gevallen kaarten ze hun ontevredenheid hogerop aan. Als je er alles aan gedaan hebt om een goede service te bieden, is dat een bittere pil om te slikken. We bespreken hier wat we kunnen leren uit recente inzichten uit de gezondheidszorg over omgaan met het eeuwige probleem van onrealistische verwachtingen.

Septodont neemt Biomedical Tissues over

Septodont neemt Biomedical Tissues over

calendar 19/09/2022

Wij zijn verheugd te kunnen aankondigen dat Septodont de overname van Biomedical Tissues (BMT), een Frans MedTech-bedrijf aan de top van de 'tissue engeneering', heeft afgerond. Het bedrijf ontwerpt, produceert en commercialiseert implanteerbare membranen voor weefselregeneratie.

Hechting aan nieuwe calciumsilicaat materialen: een

Hechting aan nieuwe calciumsilicaat materialen: een 'highway to hell'?

calendar 13/09/2022

De afgelopen decennia zijn er aanzienlijke verbeteringen opgetreden, zowel in het gebruiksgemak als in de doeltreffendheid van bindmiddel bij het plaatsen van een restauratief composiet. We gingen van meerdere flesjes en verschillende stappen naar één flesje en minder stappen. Toen verschenen er nieuwe biomaterialen met tandweefselachtige eigenschappen, zoals BiodentineTM. Glazuur en dentine zijn niet langer de enige substraten om op te hechten.

Waarom niet-injecteerbare verdoving hand in hand gaat met tevreden patiënten en professionele voldoening

Waarom niet-injecteerbare verdoving hand in hand gaat met tevreden patiënten en professionele voldoening

calendar 17/06/2022

Tandartsen weten dat pijn een cruciale factor is in de ervaring van de patiënt. Patiënten die geen pijn hadden zijn tevreden patiënten en dat is in deze uitdagende tijden belangrijker dan ooit. Lokale anesthesie en een minimaal traumatische naald zijn gangbaar in de tandartspraktijk. Topische verdoving is dat niet, ondanks de vele toepassingen en het uitstekende veiligheidsprofiel. Missen tandartsen een belangrijk instrument binnen pain management? We willen hier een pleidooi houden om bij iedere patiënt topische anesthesie te gebruiken.

Drama in de praktijk? Hoe kunt u de harmonie herstellen

Drama in de praktijk? Hoe kunt u de harmonie herstellen

calendar 13/06/2022

In een ideale wereld zou uw personeel moeiteloos met elkaar kunnen opschieten, hard kunnen werken aan gemeenschappelijke doelen en de drama’s buiten  de deur kunnen laten. In werkelijkheid betekent nauw samenwerken in een klein team dat incidentele conflicten onvermijdelijk zijn, vooral in een uitdagend beroep als tandarts. Maar wat gebeurt er als die incidentele meningsverschillen uitgroeien tot regelmatige botsingen?

Biodentine bereikt een nieuwe mijlpaal met 1000 wetenschappelijke publicaties!