Pain management - Wees een pain manager, ongeacht de situatie

Pain management - Wees een pain manager, ongeacht de situatie

De beperking van COVID-19 mogen niet ten koste gaan van een allesomvattende aanpak van Pain Management. Hoewel tandheelkundige expertise niet kan worden vervangen, zijn verzachtende strategieƫn en producten van hoge kwaliteit van essentieel belang voor de uitvoering van een doeltreffende Pain Management aanpak.

Het verbeteren van de stemming begint in de wachtkamer

Wanneer de patiƫnten door de deur van het kantoor lopen, moeten zij een rustgevende omgeving aantreffen. Wat zij hierbij zien, horen en ruiken moet aangenaam zijn. Maar voor sommige patiƫnten is de wachtkamer een echte beproeving. Voor deze mensen kan het minder lang wachten minder stress opleveren.

Aangezien COVID u bovendien verplicht uw praktijk zo aseptisch, steriel en "klinisch" mogelijk te houden, wordt het vinden van het juiste evenwicht tussen een "aseptische" en een gastvrije omgeving nog ingewikkelder. Daarom zijn verschillende keuzes en handelingen nog belangrijker en kunnen deze helpen patiƫnten gerust te stellen.

Zachte kleuren, een aantrekkelijk decor, comfortabel meubilair, enz. Zelfs als COVID extra beperkingen met zich meebrengt, kan de kleding van het kantoorpersoneel helpen een gastvrije omgeving te creƫren en de patiƫnt op zijn gemak te stellen. Het is ook raadzaam de muren geluiddicht te maken, omdat boorgeluiden spanning opbouwen als deze hoorbaar zijn bij de patiƫnten voor patiƫnten in de wachtkamer.

Kalmerende strategieƫn gaan verder in de behandelkamer

Voor patiƫnten in de behandelstoel is het prettig om behandeld te worden door een tandarts die rustig spreekt, inclusief een aangepaste lichaamstaal, en die empathie toont.

Tandartsen moeten zich bewust zijn van hun eigen stressopbouw en in gedachten houden dat patiƫnten in de stoel zich in de fysieke nabijheid van hun tandarts bevinden. Hun waarneming is scherp en zij zullen eventuele spanningen gemakkelijk opmerken. Een andere manier om patiƫnten gerust te stellen is om op hen gefocust te blijven door apparatuur binnen handbereik te houden.

Het eerste te gebruiken product: lokale verdovingsproduct

De eerste handeling van de tandarts in de mond van de patiƫnt, voor de tandarts een plaatselijke verdoving injecteert, kan het aanbrengen van een plaatselijke verdovingsgel zijn om het gebied waar de naald naar binnen zal gaan te verdoven. Dit is een eenvoudige, maar effectieve manier voor de tandarts om de stress van de patiƫnt te verminderen.

Hoewel dit type verdoving een essentiĆ«le stap is in de pijnbestrijding, krijgt gemiddeld slechts 40% van de patiĆ«ntenĀ¹ een lokale gel toegediend voordat zij een injectie krijgen.

De steunpilaar van de pijnbestrijding: plaatselijke verdovingsmiddelen

Naast hun ervaring en know-how moeten tandartsen kunnen vertrouwen op de beste beschikbare plaatselijke verdovingsmiddelen voor pijnbestrijding. Tegenwoordig wordt vaker articaĆÆne gebruikt dan lidocaĆÆne, wat in het verleden de meest gangbare keuze was.

Inleveren op kwaliteit voor kleine kostenbesparingen is niet slim, aangezien goedkopere patronen latex kunnen bevatten, een laatste sterilisatiefase missen of een lagere pH-waarde hebben (wat pijnlijker kan zijn bij de injectie en een langere inwerktijd nodig heeft). Naast plaatselijke verdovingsmiddelen bestaan er ook andere oplossingen, zoals kalmeringsproducten.

Recente innovaties zijn onder meer nieuwe producten die de aanhoudende gevoelloosheid na routine tandheelkundige ingrepen kunnen ongedaan maken wanneer een plaatselijk verdovingsmiddel met een vasoconstrictor is gebruikt. Dit soort producten is vooral nuttig voor kinderen, om te voorkomen dat zij in hun mond bijten voor de verdoving is uitgewerkt.

Niet alle naalden en spuiten zijn gelijk.

Naast de productiekwaliteit zijn de meest innovatieve naalden zo ontworpen dat ze scherpe, zuivere sneden hebben en de tandarts optimale controle bieden (gemakkelijker inbrengen en lage buiging zoals bijvboorbeeld bij Septoject Evolution), waardoor de verplaatsing van weefsel en het ongemak voor de patiƫnt tot een minimum worden beperkt.

Wat de spuit betreft, is het beste ontwerp er een die de juiste grootte heeft voor de hand van de tandarts, voor een comfortabele hantering en uitstekende controle tijdens het injecteren. Patiƫnten stellen een modern "zacht" ontwerp voor een spuit op prijs: een spuit die er niet uitziet als een middeleeuws martelwerktuig!

1- Source: Septodont-Dental Professionals Insights (qualitative survey of 97 dentists) conducted by Suazio consulting for Septodont, May 2014.